10 ptáků, kteří neletí

Ačkoli když přemýšlíme o ptácích, první obrázek, který přijde na mysl, je obraz zvířat s velkými křídly, která jim umožňují létat, skutečností je, že existuje mnoho ptáků, kteří nemohou. Jsou to ptáci jako ostatní, protože s nimi sdílejí všechny své vlastnosti. Vzhledem ke způsobu, jakým se vyvinuli, přestože máme křídla, nemůžeme vzlétnout z letu, abychom se oddělili od země. Existují různé typy těchto ptáků. Pokud se chcete setkat s 10 ptáky, kteří nelétají, přečtěte si a zjistěte to.

Nelétající ptáci: rysy

Nelétající ptáci jsou ptáci jako ostatní, ale s některými klíčovými rozdíly, takže je pravda, že mají řadu vlastností, která je odlišuje od ostatních. Příkladem této diferenciace jsou kosti křídel, které jsou výrazně menší než v případě létajících ptáků. Rovněž stojí za zmínku zmenšení nebo absence kýlu, hrudní kosti, která jim umožňuje rozvíjet silnější a větší svaly, které umožňují použití křídel za letu.

Na druhou stranu stojí za zmínku také to, že většina nelétajících ptáků přežila v docela izolovaném prostředí (i když ne všechny, jako jsou pštrosi nebo emu). V mnoha případech se nelétající ptáci vyvinuli z létajících ptáků, ale v nepřítomnosti predátorů se specializovali na vysídlení po zemi a vodě, což vyžaduje méně energie, což vedlo k atrofii křídla, aby se stala nelétajícími ptáky.

Pštrosi (Struthio camelus)

Pštrosi, jejichž vědecké jméno je Struthio camelus, je nelétajícím ptákem a je největším ptákem, který dnes existuje. Ve skutečnosti, ačkoli většina zpravidla nepřekračuje dva metry na výšku, vyskytly se případy exemplářů, které dosáhly téměř tří metrů na výšku, velikost není zanedbatelná. Tento pták, který nelétá, váží obvykle asi 180 kg a přestože se dnes vyskytuje pouze v Africe, předpokládá se, že se před časem objevil také na Arabském poloostrově. Existují čtyři druhy pštrosů, které jsou rozmístěny v různých afrických regionech.

Jednou ze zvědavostí tohoto ptáka je, že kromě chybějících zubů má také špatnou pohyblivost v jazyce. To způsobí, že bude jíst jídlo prakticky ve stejném stavu, ve kterém je nachází uprostřed. Přestože se jedná o býložravé zvíře, je známo, že pokud mají šanci, mohou se živit i mršinou.

Tučňáci (Spheniscidae)

Dalším ptákem, který nemůže létat, jsou tučňáci. Vědecké jméno těchto zvířat je Spheniscidae a existují různé druhy tučňáků, i když všechna se nacházejí na jižní polokouli. Ve skutečnosti je místo, kde je větší množství tohoto typu ptáků, na kontinentu Antarktidy, protože se jedná o druh ptáků speciálně přizpůsobených nízkým teplotám. Tučňáci však lze nalézt také v jižní Americe, v oblasti Patagonie, v jižní Austrálii a na Novém Zélandu.

Jedním z důvodů, proč tento pták nemůže létat, je vrstva tuku, která pokrývá vaše tělo pod kůží, což jim umožňuje odolávat mrazivým teplotám jejich přirozeného prostředí. Výrazně však také zvyšuje jejich hmotnost a brání jim v letu. To je kompenzováno skutečností, že jsou vynikajícími plavci, což jim umožňuje lovit ryby v ledových vodách Antarktického moře, jejich hlavní jídlo.

Dodo (Raphus cucullatus)

V tomto případě je to pták, který nelétá, ale zanikl. Dodo, jehož vědecké jméno je Raphus cucullatus, byl původním nelétajícím ptákem Mauricia, který se nachází v Indickém oceánu a od Madagaskaru se odděloval méně než 1 000 kilometrů. Je to však pták, který zanikl v 17. století .

Příčinou jeho zániku je člověk. Když evropští průzkumníci dorazili na Mauricius, představili mimo jiné nové druhy, jako jsou prasata, psi nebo kočky. To vedlo k tomu, že jejich nová hnízda napadla jejich hnízda, kterým dodoové nikdy nemuseli čelit. Stejně tak skutečnost, že Dodosové neměli kontakt s lidmi, znamenala, že je nevnímali jako hrozbu, což také vedlo k jejich zániku.

V tomto dalším článku mluvíme o tom, proč pták dodo vymřel.

Emu (Dromaius)

Další z nelétajících ptáků je emu, jehož vědecké jméno je Dromaius . V tomto případě jde o druhého nelétajícího ptáka, který předčí pouze pštrosi. Tento bezletý pták je původem z Oceánie . Jsou to všežraví ptáci, protože se živí semeny i zeleninou a malými zvířaty, zejména hmyzem.

V současné době přežívá pouze obyčejný emu, protože ostatní druhy emu zanikly. Jednou ze zajímavostí tohoto ptáka je, že na rozdíl od většiny ostatních ptáků má tmavě zelená vejce. To, kromě jeho zvědavosti kvůli diferenciaci zbytku vajec, má také důležitou funkci. Díky této zvláštní barvě jsou emu vejce těžší vidět, což jim pomáhá být snadnou kořistí pro jejich možné predátory.

Slepice (Gallus gallus domesticus)

Dalším ptákem, který nelétá, jsou kuřata, jejichž vědecké jméno je Gallus gallus domesticus . Tento pták je známý jako hlavní domácí pták, což z něj činí také nejpočetnější nelétajícího ptáka, protože je chován jak pro vejce, tak pro maso. Ve skutečnosti se odhaduje, že na světě je více než 16 000 milionů slepic.

Existují různé druhy kuřat . Ve všech případech je to zvíře, které má výrazný sexuální dimorfismus. To znamená, že ženy a muži se fyzicky liší. V případě slepic jde o zvířata menší velikosti, se střízlivějším peřím a postrádají typický výrazný hřeben kohoutů (samci slepic), kteří mají hřeben, který může dokonce zdvojnásobit velikost hřebenu slepic.

Ostatní ptáci, kteří nelétají

Nakonec rozšíříme seznam ptáků, kteří nelétají s těmito jinými druhy, z nichž možná znáte některé velmi symbolické znaky, jako je kiwi, ale jiné méně známé vás mohou překvapit, například kakapo.

  • Cassowary: existují tři různé druhy a nacházejí se v některých regionech Austrálie a Nové Guineje. Živí se jak ovocem a houbami nalezenými v půdě, tak některými menšími zvířaty, jako je hmyz a některými malými plazy.
  • Kiwi: skládá se z pěti druhů a všechny jsou původními druhy Nového Zélandu. Je to malý pták, poněkud méně než běžné kuře. Vyznačuje se zaobleným tělem a hnědým peřím, stejně jako podlouhlým a špičatým zobákem. Na obálce tohoto článku můžete vidět tohoto ptáka, který neletí.
  • Obyčejný Ñandú: je to nelétající pták podobný pštrosům, ale menší velikosti. Nachází se v Jižní Americe, konkrétně v oblastech severní Argentiny, Uruguaye a jižní Brazílie.
  • Kagú: je to nelétající pták, kterému hrozí vyhynutí. Pochází z ostrovů Nová Kaledonie, která se nachází v Melanesii, východně od Austrálie. Jeho hlavní hrozba spočívá v tom, že v hnízdě položeném na zemi leží jediné vejce, kde je náchylné k útokům potkanů ​​a koček, které do svého ekosystému zavedli lidé.
  • Kakapo: je také ohrožen nelétající pták. Je to jediný nelétající papoušek, který existuje, kromě toho, že je to také papoušek s nejvyšší tělesnou hmotností ve vztahu k jeho velikosti pro stejnou příčinu. Představuje endemický druh Nového Zélandu. Tento pták můžete vidět na obrázku níže.

Pokud si chcete přečíst více článků podobných 10 ptákům, kteří nelétají, doporučujeme zadat naši kategorii Zvědavost zvířat.

Doporučená

15 věcí, které stresují psy
2019
ProCan School
2019
Mořská pravěká zvířata
2019