34 ohrožených zvířat v Argentině

Argentina je zemí s obrovskou biologickou rozmanitostí, jednou ze zemí s nejrůznějšími druhy fauny, krajiny a podnebí na světě. Argentina je bohužel také jednou ze zemí, která je vážně ohrožena vyhynutím druhů.

Chceme v Argentině představit 34 zvířat, kterým hrozí vyhynutí . Znáte zde jejich jména, vlastnosti a vzhled, ale pamatujte, že to je jen náznak smutné reality, kterou země zažívá, s více než 500 druhy ve stavu zranitelnosti nebo ohrožení dnes.

Velryba jižní (Eubalaena australis)

Vzhledem k tomu, že jde o velrybu, není těžké uhodnout, že tento druh je největším savcem v Argentině, kde je lze vidět, doufejme, na pobřeží Puerto Madryn nebo během lodí, které respektují jejich stanoviště a zvyky.

Snadno se odlišují, kromě své obrovské velikosti, asi 15 metrů, odfrézováním ve tvaru písmene V až do výšky 3 metrů. Tato vousatá velryba má také mozoly, které fungují jako otisky prstů, které identifikují a rozlišují každý vzorek druhu. Další zvláštností je, že obvykle vyskočí až na 3 metry.

Situace velryby jižní pravice, která byla v Argentině vyhlášena za přírodní památku, neprochází svými nejlepšími okamžiky. Bezohledný lov, hlavně kvůli těžbě ropy, je jednoznačně jeho nejhorším nepřítelem, kterému byl druh ohrožen od devatenáctého století, kdy bylo zaznamenáno snížení počtu exemplářů až o 90%. V současné době je na celé planetě pouze asi 3 000 velryb jižní pravice .

Zjistěte více o těchto velkých savcích v tomto dalším článku o tom, kde žije velryba a co jí.

Vody guazú nebo vlkovití (Chrysocyon brachyurus)

Je to největší liška v Jižní Americe a bezpochyby jeden z nejkrásnějších a nejelegantnějších na světě. V Argentině žije sledovaný vlk konkrétně v oblastech na severovýchodě av provinciích Chaco, Formosa, Corrientes a Santa Fe. V jedné z těchto provincií, v Corrientes, byl aguará guazú prohlášen za „provinční přírodní památku“.

Jeho načervenalá hříva, dlouhá a huňatá, spolu s dlouhými nohama a ušima a ostrým čenem činí z hříva vlka canid s velmi zvláštní postavou. Může vážit až 35 kg a délkou 125 cm, nepočítaje dlouhý ocas, navíc o 45 cm navíc. Chování zdůrazňuje jeho osamělý a nedůvěryhodný charakter. Také tento velký pes je velmi dobrý lovec. Obvykle pronásleduje svou kořist, jako králíci a zdarma, v plazivých hodinách a obvykle to neočekávaně.

Poškození způsobené člověkem jeho ekosystému a následně i jeho potravní řetězec zařadil vlka hnoje na tento hrůzostrašný seznam a postavil ho jako jedno ze zvířat v Argentině s největší zranitelností . Ačkoliv existuje několik projektů, které zajišťují jejich zotavení po celá léta, tento druh nadále vyžaduje velkou péči a ochranu pro jeho úplné zotavení.

Yaguareté nebo jaguar (Panthera onca)

Po tygrovi a lvi je yaguareté nebo jaguar třetí největší kočkovitý šelem na planetě a první v Americe. Jeho vzhled připomíná vzhled leoparda, ačkoliv je yaguaret větší a robustnější a jeho chování a lokalita, obvykle vlhké a husté džungle, i když také velké množství zalesněných oblastí, jsou typičtější pro tygry.

Jaguar patří do rodiny panterů a žije v provinciích Formosa, Misiones, Jujuy a Chaco. Tento obrovský savec má osamělou postavu a skvělého lovce, má silnou čelist, s jedním z nejsilnějších kousnutí ze všech kočkovitých šelem. Není proto překvapivé, že dokáže rozbít i želvy.

Jeho existence je životně důležitá pro přežití místních ekosystémů, protože její postavení v řetězci jako superpredátor umožňuje regulovat populace jiných druhů, jejich kořist. Podle IUCN je však druh uveden jako „téměř ohrožený“ a počet exemplářů klesá. Hlavní příčinou tohoto problému je ztráta a roztříštěnost stanoviště a pytláctví, a přestože existuje několik programů pro obnovu, úsilí o ochranu jsou stále potřebnější.

Zjistěte více o tom, proč je jaguar v nebezpečí vyhynutí.

Huemul (Hippocamelus bisulcus)

V tomto případě je huemul, nazývaný také güemul nebo jelen jižní Andean, robustní jelen hnědé barvy, velkých uší a krátkých nohou. Huemul, který se vyznačuje pohořím Patagonia, má býložravou stravu a jeho hmotnost se počítá mezi 40 a 100 kg. Rovněž vyniká tím, že ukazuje velké parohy v případě mužů, a představuje solitérní charakter.

Bohužel tento krásný jelen ohrožuje hlavně pytláctví, další útoky různých druhů, určité nemoci a lesní požáry. Odhaduje se tedy, že navzdory přijatým opatřením není v oblastech Patagonie rozptýleno více než 700 jedinců.

Tučňák magellanský (Spheniscus magellanicus)

Tučňáci, jedno z nejpřátelštějších zvířat, které nám tolik připomíná Antarktidu, že? V Argentině, konkrétně v jižním regionu Ameriky, jsou také tučňáci, ale bohužel ne tolik, kolik by mělo.

Tučňák magellanský obvykle měří asi 45 cm a váží asi 3 kg, takže je střední velikosti. Charakterizuje ho bílý pruh na hlavě, kromě černé barvy na hlavě a zádech a bílý na břiše.

Živí se širokou škálou pelagických ryb, chobotnicemi, krillemi a dalšími druhy korýšů. Kromě toho, jako kuriozita, tučňák magellanský, nebo také nazývaný patagonský tučňák, je monogamní druh, to znamená, že si udržuje svého partnera po celý život.

Jeho populace klesá v důsledku lovu, úniků ropy, které ohrožují jejich potravinové zdroje, ztráty stanovišť a lidských poruch, jako je cestovní ruch, které mění kolonie oblasti a narušují pokládání hnízd.

Guanaco (Lama guanicoe)

Guanako je velbloud, který vypadá jako plamen, s tím rozdílem, že guanako je divoké zvíře. Z jemných kostí o hmotnosti přibližně 90 kg a výšce asi 1, 60 metrů je tento savec z Jižní Ameriky jedním ze zvířat, která mají největší velikost v Patagonii .

Tmavé zvíře v oblasti hlavy a bělavé ve ventrální části a nohách může žít kolem 23 let. Guanaco je denní a živí se mechem, bylinkami a hlízami. To je také známé pro plivání slin nebo bylin.

Pokud jde o jeho chování, tento druh žije v malých skupinách, kde je samec a několik žen a mladých. V případě nebezpečí muž skupiny varuje zbytek píšťalkou a všichni se rozběhnou, dosáhnou 64 km / h, aby unikli svým nejběžnějším predátorům, jako je puma a liška obecná, které jsou také ve stavu hrozby .

Naštěstí počet exemplářů tohoto druhu postupně roste . Ne všechno jsou špatné zprávy!

Tapir (Tapirus)

Tapír je savec, který žije hlavně v lesích a vlhkých lesích a také v kopcích v provinciích Salta, Formosa, Chaco, Misiones a Corrientes. Vyniká tím, že předvádí protáhlý proboscisovitý čenich, kterým bere vodu a škubá listy, kořeny a byliny, což je základem jeho stravy.

Tato zvířata, související s nosorožci, se liší velikostí mezi 1, 3 až 2, 5 metry a mají krátký, tmavý kabát, s výjimkou potomků, kteří připomínají mýdla s hnědými vlasy a kryptickými skvrnami.

Hlavní hrozby ohrožující druh se zaměřují na odlesňování a ztrátu stanovišť, roztříštěnou populaci a nezákonný lov . Přestože již má několik mezinárodních programů na ochranu, které zajišťují jeho obnovu, jeho hrozby nepřestávají.

Zjistěte více o tomto zvířeti v tomto dalším příspěvku o tom, proč je tapír ohrožen vyhynutím.

Obří mravenečník (Myrmecophaga tridactyla)

Tento obrovský mravenečník, který může dosáhnout 2 metry a dosáhnout téměř 40 kg, je stále vidět ve Formose, misionářské džungli, východně od Salty, severně od Corrientes, severovýchodně od Santiaga del Estero, El neproniknutelných a dalších oblastech Chaco .

Obrovský mravenečník, známý také jako „ yurumi “, nemá dobrý zrak, takže je díky svému vynikajícímu čichu unesen najít mraveniště mraveniště a termitů. Tehdy je vykope, aby našel jídlo, založené na hmyzu jako mravenci.

Přes nedostatek zubů, jeho dlouhý čenich spolu s 60 cm dlouhým jazykem, umožňují obřím mravenečníkům dosáhnout dna jeho vykopávek, aby získali potravu. Pokud to nestačilo, váš jazyk má také přilnavou látku, která pomáhá zachytit hmyz.

Jednou z příčin, pro které je tento druh ohrožen, je zaměření na několik málo možností, které má k reprodukci . K tomu se přidávají další hrozby, které mění a snižují možnost zvýšení počtu exemplářů, jako je zničení jejich přirozeného prostředí a lov druhu jako domácího mazlíčka, trofej nebo dokonce jídlo pro člověka. Zdá se tedy, že se situace nezlepší, protože počet kopií dnes klesá .

Tatoo vůz nebo obří pásovec (Priodontes maximus)

Obří pásovec nebo tatú carreta lze v Argentině stále vidět hlavně v tropických lesích provincií Formosa a Chaco. Je to největší pásovec, o délce asi 1, 5 metru a hmotnosti asi 60 kg, a savec s více zuby na planetě, s asi 100 zuby.

Je snadno rozpoznatelný pro svou tmavou skořápku s úhlednými vrstvami v řadách a končetinami a krátkými ušemi ve srovnání se zbytkem těla. Pokud jde o jejich návyky, jedná se o noční zvíře, jehož strava se zaměřuje na mravence, termity, pavouky, červy, červy, larvy atd. Mnohokrát dosahuje své kořisti obrovskými a silnými hřebíky, které mohou dosáhnout až 20 cm na délku.

U tohoto zvířete tak charakteristického pro Argentinu bylo opět ohroženo jeho přežití kvůli nerozvážnému lovu a ztrátě stanovišť . Odhady bohužel naznačují, že v posledních dvou desetiletích bylo ztraceno 30% populace obřích Armadillos, a zdá se, že se stále zvyšuje, takže opatření jsou stále potřebnější.

Obří vydra nebo říční vlk (Pteronura brasiliensis)

Obří vydra nebo říční vlk je semi-vodní savec a největší člen rodiny mustelidů. Kromě toho jsou také nejhlasitější a mohou vydávat až 9 různých vokalizací. Ačkoli jeho přirozené prostředí je soustředěno na Amazonce a Great Pantanal, jeho rozsah distribuce byl vážně redukovaný v uplynulých letech, stát se nespojitý.

Měří asi 1, 5 a 1, 8 metru a váží asi 25 kilogramů. Jeho vlasy jsou navíc tmavě hnědé s charakteristickou a osobní bílou skvrnou, která přechází od hrudníku k čelisti. Charakter jsou společenská zvířata, která jsou normálně sdružena ve skupinách až 10 jedinců a mají masožravou stravu, hlavně na bázi ryb.

Druh je ohrožen podle červeného seznamu IUCN a počet exemplářů stále klesá. Hrozby, které brání obyvatelstvu v tom, aby se obnovili, se zaměřují na degradaci stanovišť, lov na kůži, znečištění řek, kde žijí a nadměrný rybolov, což omezuje a brání jejich stravě.

Další zvířata v nebezpečí vyhynutí v Argentině

Dosud jsme zmínili některé z nejuznávanějších druhů v zemi. Seznam zvířat v situaci, která je předmětem obav, zranitelnosti, ohrožení nebo kritického nebezpečí, je však téměř nekonečný. Uvádíme zde další jména zvířat, kterým v Argentině hrozí vyhynutí nebo zranitelnost :

  • Marsh jelen ( Blastocerus dichotomus )
  • Zelený papoušek ( Ara militaris )
  • Margay, tygří kočka, caucel, tigrillo nebo maracayá ( Leopardus wiedii )
  • Mara ( Dolichotis patagonum )
  • Plameňák andský ( Phoenicoparrus andinus )
  • Puma nebo horský lev ( Puma concolor )
  • Žába bílá laguna ( Atelognathus patagonicus )
  • Činčila colilarga ( činčila lanigera )
  • Cai nebo kapucínská opice ( Cebus apella )
  • Liška šedá ( Lycalopex griseus )
  • Andský kondor ( Vultur gryphus )
  • Huillin nebo vydra vodní ( Lontra provox )
  • Chaco peccary ( Catagonus wagneri )
  • Pohoří Suri ( Rhea pennata )
  • Žába telmatobius atacamensis
  • Carayá-Pita ( Alouatta caraya )
  • Pichiciego (Chlamyphorus truncatus )
  • Cayman latirostris nebo yacaré overo ( Caiman latirostris )
  • Jelen pampů ( Ozotoceros bezoarticus )
  • Red Cauque ( Chloephaga rubidiceps )
  • Psí venadero nebo liška ( Speothos venaticus )
  • Charao ( Amazona pretrei )
  • Vitreorana uranoscopa ( Hyalinobatrachium uranoscopum )
  • Žába Somuncurá ( Somoncuria somuncurensis )

Jak pomoci ohroženým zvířatům v Argentině

Mezi příčiny, pro které jsou zvířata po celém světě uhašena, zjišťujeme, že jednou z nejdůležitějších je lidská činnost . Právě proto, že nejzávažnější příčiny pocházejí z rukou člověka, můžeme udělat mnoho věcí, abychom snížili jejich dopad a škody, které způsobíme životnímu prostředí, včetně zvířat ohrožených zmizením.

Naštěstí existuje v Argentině mnoho opatření a akcí, které mohou pomoci ohroženým zvířatům :

  • Rozhodněte se pro zelené alternativy, jako je použití textilních sáčků pro nákupy, veřejné dopravy a recyklace odpadu. Stručně řečeno, připojte se k hnutí Waste Zero nebo Zero Waste.
  • Respektujte přírodní rezervace a chráněná území Argentiny.
  • Nezúčastňujte se zavádění invazivních cizích druhů.
  • Nespotřebovávejte produkty pocházející z nedovoleného obchodu s ohroženými zvířaty, ať už se jedná o domácí zvířata nebo získané produkty, jako jsou trofeje nebo ozdobné předměty. Zde naleznete další informace o tom, jak zabránit nedovolenému obchodování se zvířaty.
  • Nahlaste každou situaci, o které víte, že se jedná o nezákonný lov nebo obchodování s druhy.
  • Vyhněte se připojování a oznamujte, pokud znáte případy maskotismu exotických druhů, zejména pokud nemají regulační dokumenty CITES.
  • Spolupracujte jako dobrovolník se sdruženími, která hájí ohrožené a ohrožené druhy v Argentině.
  • Sdílejte tyto informace se svými známými, zejména s těmi nejmladšími, aby si byli vědomi důležitosti ochrany argentinských druhů a jednoduchých způsobů, jak přispět k řešení.

Tato opatření rovněž pomohou chránit zvířata, která jsou v nebezpečí vyhynutí, na celém světě .

Pokud si chcete přečíst více článků podobných 34 zvířatům v nebezpečí vyhynutí v Argentině, doporučujeme zadat naši kategorii Zvířata v nebezpečí vyhynutí.

Doporučená

15 věcí, které stresují psy
2019
ProCan School
2019
Mořská pravěká zvířata
2019