Co delfíni jedí a kde žijí

Delfín, známý jako jeden z nejsympatičtějších, nejzábavnějších a nejinteligentnějších savců v živočišné říši, patří do rodiny odontocete cetaceans, což znamená, že kromě toho, že je savec přizpůsobený vodnímu životu, má zuby místo charakteristické vousy jiných druhů kytovců, jako v případě velryb.

Chcete vědět více o tom, co delfíni jedí a kde žijí ? Pokračujte ve čtení následujícího článku a my vám jej vysvětlíme!

Na čem se živí delfíni

V první fázi života se delfíni živí pouze mateřským mlékem, které obsahuje tuky, živiny a bílkoviny nezbytné pro to, aby dítě rostlo a vyvíjelo se až do dospělosti, kdy se oddělí od své matky Při hledání vlastního jídla.

Delfíni jsou v dospělosti masožravá zvířata, což znamená, že svou stravu zakládají na konzumaci masa. Výběr její kořisti však závisí hlavně na oceánské oblasti, v níž žije, ačkoli se také liší v závislosti na druhu delfína. Zatímco některé druhy delfínů dávají přednost malým rybám, jako je treska obecná, sledě nebo makrely, jiné dávají přednost chobotnicím, hlavonožcům a korýšům .

Ty větší delfíny, jako jsou kosatky, se živí mořskými savci, tuleňmi, lachtany, tučňáky, želvami a dokonce i velrybami šedými.

Obecně množství jídla, které delfín denně konzumuje, odpovídá 10% jeho tělesné hmotnosti, takže delfín s průměrnou hmotností 200 kg bude muset denně jíst přibližně 20 kg ryb, zatímco druh větší korpulence jako kosatka bude potřebovat asi 500 kg masa denně.

Kromě toho je třeba vzít v úvahu procento tuku, bílkovin a živin, které poskytuje každá přehrada, protože zatímco makrely nebo sledě mají vysoké množství tuku, o živobytí jsou sotva zodpovědné chobotnice, a proto je třeba je spotřebovat ve větším množství.

Jak loví delfíni

Při hledání, lovu a lovu potravin delfínů se používají různé metody, které díky své vynalézavosti nezanechávají lhostejnost vůči některému z druhů mořského dna:

  • Prostřednictvím echolokace, techniky, při níž zvíře vydává zvuk, takže když dosáhne pevného objektu, vytvoří odraz, známý jako „echo“, který mu umožňuje vypočítat vzdálenosti, je schopen vést a dokonce určit velikost jeho kořist v hloubkách až 50 metrů, v nichž je téměř žádné světlo.
  • Pasení je technika často používaná ve spolupráci delfínů, takže zatímco někteří obklopují hejno ryb, aby omezili svůj prostor a vyhnuli se úniku, jeden z nich se dostane do banky a živí se jimi., zatímco ostatní se stále plavou, aby se zabránilo jejich rozptylování.
  • Aquaplanning, je přetáhnout jejich kořist do mělkých vod, jako jsou pláže, kde se ryby stěží pohybují a tak je mohou hltat. Podobnou technikou je vytvořit bahenní oponu, která zabrání úniku oběti.
  • Velryby zabíjející používají jiné typy agresivnějších metod, jako je zasažení ledových břehů, aby nevyvážily svou kořist a přiměly je spadnout do moře nebo ryby lovit ocasy, aby je omráčily.

Kde a jak žijí delfíni

Delfíni jsou sociální zvířata, která žijí v rodinných skupinách známých jako lusky. Péče a ochrana zavedená v těchto sociálních skupinách je dalším důkazem jejich úžasné inteligence, protože jsou benevolentní a soucitní v péči o nemocné a zraněné druhy, jakož i ochránkyně v případě těhotných samic a jsou dokonce schopné ukázat chování svých potomků učení a přenosům, případy, kdy matky učí mladé o používání nástrojů, konkrétně jim ukážou, jak zakrýt své čenichy houby, aby se zabránilo poškození čenichů, když hledají jídlo.

Pokud jde o jejich stanoviště, měli bychom vědět, že delfíni se nacházejí ve všech oceánech na světě, přičemž jejich distribuce je založena na dostupnosti zdrojů a na poddruhu, ke kterému patří.

Vynikají dvě velké skupiny, mořští delfíni a oceánští delfíni, včetně naprosté většiny známých druhů. Tímto způsobem je známo, že některé druhy, jako je například delfín skákavý, obývají všechna teplá a mírná moře a oceány planety a vyhýbají se pouze arktickým a antarktickým oceánům. Jiné druhy dávají přednost mírným mořům, jako je uvedený delfín nebo šedý delfín, který se nachází v hlubších oblastech plných kaňonů a strmých oblastí, zatímco kosatky jsou umístěny v chladných oblastech daleko od rovníku.

Existuje zase třetí zvláštní skupina, ve které jsou sladkovodní druhy, které obývají ústí řek a toků řek. Tato skutečnost se však neobjevuje ve všech řekách, i když je běžné ji najít v některých regionech Indie (Ganga) a Jižní Ameriky (Amazonas). Například v Amazonii najdeme růžové delfíny, kterým hrozí vyhynutí.

Pokud si chcete přečíst více článků podobných tomu, co delfíni jedí a kde žijí, doporučujeme zadat naši kategorii Divoká zvířata.

Doporučená

Kokcidióza u ptáků
2019
Slavná jména papoušek
2019
Proč má můj pes míč v krku?
2019