Proč červené pandě hrozí vyhynutí

Červený panda medvěd, menší panda nebo červený mýval, vědecky nazývaný Ailurus fulgens, je zvíře, které se postupně stává po celém světě známějším. Je to zvíře s kabátem, který přitahuje pozornost a je rozkošný a zábavný, protože má vzhled, který mísí vzhled pandy s mývalou a dokonce i liškou.

Hrozí vyhynutí, protože se zdá, že 90. léta a jeho situace se prozatím nezlepšují. Odpověď na to, proč je červená panda ohrožena vyhynutím, je, že všechny důvody jsou způsobeny lidskými činy. Pokud se chcete dozvědět podrobnosti o charakteristikách červené pandy, včetně úplné odpovědi na vaši rizikovou situaci, přečtěte si tento článek, ve kterém najdete vše, co hledáte.

Rodina panda červená a poddruh

To je obecně známé jednoduše jako červená nebo menší panda, ale existují oblasti, ve kterých se nazývá malá panda, malá panda, červený mýval nebo červená panda, ačkoliv je třeba mít na paměti, že to ve skutečnosti není medvěd (rodina Ursidae )., takže navzdory svým podobnostem v různých aspektech nesouvisí s obří pandou, ani to není mýval (rodina Procyon ). V nedávných vědeckých studiích bylo prokázáno, že nemá přímý vztah s pandou a byla jí udělena vlastní rodina Ailuridae, takže menší panda je známa jako ailurid. Kromě toho existují dva poddruhy tohoto zvířete: Ailurus fulgens fulgens nebo západní nebo menší červená panda a Ailurus fulgens styani nebo styans nebo větší červená panda.

Samci váží mezi 4, 5 kg a 6 kg a ženy mezi 3 a 4, 5 kg, takže co do velikosti se obvykle porovnávají s domácí kočkou střední velikosti. Jeho výška je na kříži mezi 30 cm a 60 cm a jeho srst je červenohnědá, některé oblasti obličeje a uší jsou světlejší a jiné jako břicho a nohy tmavší. Jeho hustý a chlupatý ocas, s kroužky ve světlejších hnědých tónech, mu pomáhá zahřívat se v dobách chladu a přikrývat se ke spánku, stejně jako vyrovnat se a držet se větví stromů. Má částečně zatahovací drápy a falešný palec, prodloužení zápěstní kosti, což pomáhá dobře zachytit větve.

Jsou to osamělá zvířata a dospělí se vztahují pouze k matce. Samice rodí 1 až 4 potomky na jaře a v létě, ale samci nemají o potomka zájem. Jsou to také osamělé ženy, které vychovávají své nejmenší v doupěti po dobu 90 dnů.

Místo výskytu pandy červené, kde žijete?

Ailurus fulgens žije ve vysokohorských džunglích asijského kontinentu a sdílí biotopové oblasti obří pandy, nejmladší je však na území rozšířenější. Jeho stanovištěm jsou pohoří severní Myanmaru (Barma), Nepálu, středních a jižních oblastí Číny a oblasti severovýchodní Indie. Ačkoli je distribuován v různých oblastech čtyř zemí, jeho rozšíření a hustota obyvatelstva se výrazně snížily.

Noční život menší pandy ve stromech

Tato zvířata dělají noční život, když jsou nejaktivnější a během dne spí, takže chodí hledat jídlo od západu do východu slunce.

Jsou to stromová zvířata, žijí téměř po celou dobu na stromech a sestupují, pouze pokud je to skutečně nutné. Proto spí, živí se a vždy se vztahují ke stromům, a proto se vyvinuli vyvinutím zvláštních drápů a ocasu pro tento druh života.

Krmení panda červená

Jsou to všežravá zvířata a jedním z jejich hlavních potravin je bambus, ale také jedí kořeny, ovoce, ovoce, zejména žaludy, vejce, hmyz a v časech, které mohou potřebovat další bílkoviny, malého ptáka a drobných savců.

Červené pandě hrozí vyhynutí, proč?

Podle různých studií, které byly provedeny v posledních dvou desetiletích, hrozí, že červené pandy budou od 90. let vyhubeny . Ve skutečnosti se studie stále provádějí a bylo propuštěno zhruba 2 500 dospělých dospělých jedinců, což je poměrně nízký počet, i když samozřejmě existuje více exemplářů v zajetí.

Některé ze studií, které byly provedeny a které nám mohou poskytnout údaje, například o tom, kdy tento druh začal být ohrožen, a podrobnosti o jeho vlastnostech jsou následující:

  • Studie Bing Su, Yunxin Fu, Yingxiang Wang, Li Jin a Ranajit Chakraborty o „genetické rozmanitosti a historii populace červené pandy (Ailurus fulgens), jak vyplývá z mitochondriálních DNA sekvenčních variací“ a publikovaných v Molecular Biology and Evolution, volume 18, číslo 6, 1. června 2001, strany 1070-1076.
  • Studie, kterou provedli Fuwen Wei, Zuojian Feng, Zuwang Wang a Jinchu Hu o současném rozšíření, stavu a ochraně divokých červených pandů Ailurus fulgens v Číně“ a zveřejněná v publikaci Biological Conservation Volume 89, 3. vydání, srpen 1999, strany 285. -291.

V posledně jmenovaném můžeme ověřit, že v polovině 90. let se stanoviště tohoto druhu v Číně značně snížilo, a proto i počet jeho jedinců. Konkrétně v provinciích Gansu, Qingahi, Shaanxi a Guizhou již zanikly. Dnes je negativní dopad na tento druh ještě větší a jeho situace se zhoršila do té míry, že člověk odlesnil více než 50% stanoviště červené pandy a loví ho, aby jej zachytil živý a prodal do zoologických zahrad a jako zvíře. společnosti, něco nezákonného v různých zemích světa.

Organizace Červený seznam ohrožených druhů IUCN však naznačuje, že tento druh byl v roce 2008 považován za zranitelný, to znamená, že se začal zotavovat a zanechal za sebou stav nebezpečí, ale také odhadl, že populační trend Rok co rok to klesalo a objem ztratil. Proto je při aktualizaci informací pravděpodobné, že se tento malý savec vrátil do stavu nebezpečí, zejména když viděl nejnovější údaje o jeho populaci.

Někteří lidé si kladou otázku, jaká je cena červené pandy, protože se snaží koupit toto zvíře, aby ho mělo jako domácího mazlíčka, něco, co je velká chyba, protože se nikdy nezkroutilo a musí žít ve svobodě, aby prosperovalo. V domě vám nemůžeme nabídnout podmínky, které potřebujete k tomu, abyste byli zdraví, fyzicky i psychicky, nebo tak, abyste se mohli správně reprodukovat a přežít.

Pokud si chcete přečíst další články podobné Proč panda červená hrozí vyhynutí, doporučujeme zadat naši kategorii Ohrožená zvířata.

Doporučená

Klasifikace plemen psů podle FCI
2019
JEZDCI
2019
Kdy bylo kolo vynalezeno?
2019